maanantai 4. toukokuuta 2015

Kevätretki Jyväskylän kansalaisopiston Korpilahden vanhalle koululle kudontaryhmän näyttelyyn

Voi miten paljon erilaisia hienoja kudonnaisia korpilahtelaiset olivat kutoneet talven aikana! Pitäisikin ottaa  tavaksi kiertää lähialueiden kansalaisopistojen kevätnäyttelyitä ihan kutojan silmin katsomassa! Tässä on esim. erilaisia hapsumattoja. Hapsumattolointa suunnittelin myös tänne Äänekoskelle, mutta en vielä ole sitä puihin laittanut, kun siitä ei ole ollut yhtään kysyntää. Näiden kuvien myötä kysyntää voi kyllä syntyäkkin ;) Katsokaapas mitä kaikkea materiaalia hapsuissa voi käyttää! Varsinkin tuo Sarin vaalea valoverhoista kudottu unelma! Matoissa on vanhasta "laiskanryijystä" otettu sidos ja idea! Ihanan pehmeitä mattoja sängynvieruksille tms.Korpilahdella oli kudottu sekä 4- vartista että 6-vartista ruusukasta ja tässä niistä mattoja!


 ja yksi poppanakin ;)


Vanhan koulun käytävätkin oli valjasttettu kudonnaisten ja
 tilkkutöiden näyttelyyn, tässä upeita kuvikasmattoja!


Pakko oli ottaa kuva myös Kirstin upeasta tilkkupeitosta, värit oli samat kuin punasävyisessä kuvikasmatossakin, mutta niin oli tekijäkin =) Kirstin on myös tuo turkoosinsininen kuvikasmatto, mutta tuo vaalea on sitten jo toisen Kirstin ;)Korpilahdella oli ollut myös "tähkä"-mattoloimi ja sama malli poppanaloimessa.

 


Luulenpa, että ensi syksynä on meilläkin "tähkä" poppanassa, kunhan saamme 
kudottua entisen loimen pois! On se vaan niin näyttävä malli! Upeita joululiinoja siitä saa ja väristä riippuen myös muihin vuodenaikoihin.


160 cm leveänä oli kudottu Lankavan " Tuike"- ja "Viiru" -mattomalleja.  Tuo punasävyinen on taas Kirstin, Minnan on tuo kaunis turkoosi. Harmi, kun en muista kenen tuo tyylikäs  "Viiru"- matto on.

Marjatta on kutonut sinisen "Lemmenpolku"-maton. Kaunis malli vaikka yksivärisellä kudottuna ja päissä erivärisillä raidat.

Tässä muutama "herkkupala" vielä mattojen saralta! Vanhasta lehdestä leikattu idea räsymatosta riippukeinuna! 120 cm leveä palttinamattoloimi, maton hapsuihin varataan 1 m, jotka pujotetaan tukevan puulistan reijistä läpi ja solmitaan/letitetään tms. riippumaton kiinnitysnaruiksi!


Sopivan mittaiset ylimääräiset kudepalat sommitellaan kuvioksi viriössä kuteen päälle.


Paula oli tuonut näyttelyyn yhden hulavannematonkin =) 

Kudontakurssilla oli  kaksi erilaista  pyyhe/laudeliina lointa, toisen sidoksena vohveli ja malli poimittu Mallikerta lehden juuttimattomallista. Loimi on puuvillapellavaa: pellavan värisenä, valkoisena ja harmaana. Monipuolinen ja käyttökelpoinen kudottuna vaikka millä väreillä, mutta erityisen tyylikäs myös mustalla, kuten huomaatte. Reunassa vohvelisia selänpesimiä!


 Toinen pyyhemalli on puuvillapellavaa ja loimessa pellavan väristä ja mustaa. Sidos perinteinen kilpikangas. Mukavaa oli myös se, että kudonnaiset olivat esillä kudontaluokissa ja myös kangaspuista löytyi vielä nähtävää, keskeneräisiä töitä!Muita veikeitä ideoita!


Tässä ihan peruspoppanaloimi 30 cm leveänä. Ideana oli tehdä erilaisia pannunalusia, johon yhdistetään helmiä, mutta näin se loimi rönsyili taitavien tekijöiden käsissä: ryijytekniikalla pääsiäiskoristeita, seinätekstiileitä huopa- ja puuhelmillä kuvioiden ja leikatulla huopalevyllä alustoja/kaitaliinoja samoin kuin juuttinaruilla kutoen. Huopasuikaleet toimisivat hyvin lämpiminä istuinalustoinakin jos loimi olisi leveämpi.Huopalevy oli ostettu Lahtisen huopatehtaalta Jämsästä! Pallot itse huovutettuja! Huopaideat Marjatan, Paulan pääsiäisruoho ja Kirstin puuhelmityöt

Paksu juuttinaru ja ohuempi pohjakuteena poppanaloimessa.


 Huomatkaa seiätekstiiliin yhdistetty myös pirtanauhaa, joka on itse kudottua sopivilla väreillä.

Tosi trendikäs alusta!

Myös pajua ja keppiä viriöön!


Kirsti värjäsi mikrossa rektiiviväreillä loimen värilliset loimilangat molempiin pannunalusloimiin kudontakurssilaisille, joten aivan uniikkeja töitä! Paksu paperinarukin taipui kuteeksi kuin myös juuttinaru tikkujen asemasta.


Näistä Korpilahden kudontaryhmän töistä voi poimia monia kivoja ideoita kotitalousneuvonnan loimitarjontaan ensi syksyksi! Nyt täällä alkaa jo hiljenemään ja kutojat siirtyvät pikku hiljaa puutarha- ja mökkikauteen. Muutamia kesämattojen kutojia vielä poikkeaa kutomassa ja vielä ehtii, sillä loimia mattoihin on hyvin tarjolla. Saa nähdä missä ensisyksynä kudotaan, jos Äänekosken kaupunki myy tämän tontin.Talohan on suunniteltu purettavaksi, mutta uusia tiloja ei vielä olla löydetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänään oli Korpilahden kevätnäyttelyn avajaiset. Tervetuloa!

Korpilahden kevätnäyttely rakennettiin keskustaan vanhan postin tiloihin. Kudonnaisen lisäksi näyttelyssä on maalaus-, keramiikka-, ja ...