keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Kiikkalainen räsymatto


Syksy on tuonut taas omat kiireet ja toiveet. Kurssilaisten toiveena on tänä syksynä perehtyä ainakin kiikkalaiseen räsymattoon. Joten päätinkin itsekin tutustua aiheeseen paremmin.  Kiikkalaisen sävymaton erikoisuus on, että kuteet pätkitään valmiiksi ja koko matto sommitellaan ja väritetään etukäteen jo kuteina. Mattoon suunnitellaan mallikerta, jonka mukaan kuteet pätkitään (2,25 x maton leveys) ja liitetään joko solmuin, jotka aukaistaan kudottaessa tai ommellen yhtenäiseksi kudenauhaksi.  Mallikertaa toistetaan kunnes maton haluttu pituus on saavutettu. Alkuvalmistelut ovat työläitä ja itse päätin ommella kuteet yhteen, koska kudonta-aikaa oli rajallisesti, mikä tietysti nopeutti todella paljon kudontaa!  Kiikkalainen kudotaan yhdellä sukkulalla ja minun keräni painoivat n. 270 g, mikä mahtui hyvin mattosukkulalle.


Leväytin siis kaikki omat räsykuteet lattialle ja etsin sopivia sävyjä mattoon. Kiikkalaisiessa on se hyvä puoli, että aika pienistäkin kudekeristä saa monta raitaa mattoon ja jos kerä loppuu niin täytyy vain yrittää etsiä vastaavaa väriä uusi kerä. Mattoon käyvät myös kaikki joustavat kankaat, koska raidasta maksimissaan tulee vain kolme heittoa, eikä se näy vielä reunassa. Toivottavaa tietysti on, ettei pistä peräkkäin montaa trikookudepätkää vaan väliin myös kangasta!  Raitamalleja suunnittelin pahville mattoteipin päälle, joka oli aika kätevää =) Valmiiksi suunniteltua mallia oli näin helppo seurata, kun pätkin kuteita sopivan mittaiseksi ja kun sain yhden kerän ommeltua aloitin uusien kuteiden ompelun pahvimallin toisesta päästä näin sukkulalle tulevat kuteet tulivat oikeaan järjestykseen kerälle. Matto on n. 80 cm leveä ja 195 cm pitkä. Kudetta meni 2.120 kg eli aika hyvin tuo 1.7 kg/m2 piti paikkansa, minkä lukeman kuteen menekille löysin ohjeista!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vanhan mallin mukaan kudottu rekipeitto

Kesätyöksi otin kutoa Keski-Suomen museoon tulevaan uuteen näyttelyyn rekipeiton. Vanha malli oli kudottu mustien lampaiden villasta ja ...