maanantai 6. lokakuuta 2014

Syksyn ruska on komeimmillaan...


Tarjan aikaisemmin kutoma ruusukasmatto oli minulla lainassa näyteikkunasomistuksessa ja oli ihan pakko ottaa siitä kuva vielä tännekin, koska sopii niin hyvin ruskansävyisenä nyt syksyyn. 


Airin pirteät kelta-oranssit matot otimme Kayn kanssa torstaina puilta ja tänään Airi kävikin ne jo hakemassa, kun oli huomannut facebook-päivityksen. Kay on  työelämään tutustumisjaksolla täällä seuranani kaksi viikkoa, sillä se liittyy hänen opiskeluihinsa. Viime syksynä Kay oli apuna 6 kk, joten paikka ja hommat ovat hänelle tuttuja. Oli mukava saada hänet taas hetkeksi avuksi :) Maanantaina vedimme 100 cm leveän pellavan värisen ruusukasmattoloimen puihin ja tänään sidoimme polkuset. Nyt uuteen loimeen pääsee kutomaan.


Kirsi kävi kutomassa kurssilaisten puuvillapellavaista kaitaliinalointa pellavalla ja näin kauniin kilpikangasliinan hän sai aikaiseksi. Tästä loimesta oli aikasemmin kuvattuna ainakin ne Sirpan värikkäät keittiöpyyhkeet, joihin Sirpa kutoi myös pirtanauhasta itse rinksut. Loimi on ollut monipuolinen, perinteinen ja helppo muokata näköisekseen, kun valitsee langat ja värit omien mieltymysten mukaisesti.


"Tähkä"-matto taipuu myös villamatoksi. Kirsi kutoi lahjoitetuista karvalangoista näin upean "tähkä"-maton. Harmi, kun en tuntenut lankojen lahjoittajaa, enkä edes pannut nimeä ylös, sillä Kirsi olisi ehdottomasti halunnut käydä kiittämässä langoista. Langat oli kehräytetty omien lampaiden villoista, joskus muinoin Pirtin Kehräämöllä. Varsinkin kudontakurssilaiset ovat ahkerasti niitä hyödyntäneet keinutuolinmatoissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vanhan mallin mukaan kudottu rekipeitto

Kesätyöksi otin kutoa Keski-Suomen museoon tulevaan uuteen näyttelyyn rekipeiton. Vanha malli oli kudottu mustien lampaiden villasta ja ...