perjantai 9. huhtikuuta 2010

Surr rurr rukki

Ensimmäinen kehruupäivä: Oppaaksi saimme Anjan ja Eevan -kiitos siitä heille! Anita toi meille ehtaa lampaanvillaa ja rukkit sekä karstat saatiin lainaksi ystäviltä ja tutuilta, joten suuri kiitos kaikille!


" Pyöreä kuin makkara, karvainen kuin kakkara, reijällä makkaa ja reikään pakkaa, mikäs se on?"  Se on  lepere tai leppee, miten vain. Aluksi Anja ja Eeva opastivat meitä karstaamaan lepereitä, joista lanka kehrätään. Lepereet osoittautuivat varsin konstikkaiksi tehdä ja  vaativat harjoittelua, sillä Anjan mukaan lepereen ulkonäkö  on suoraan verrannollinen lankaan. Kuvassa on Anjan lepereet, joten siinä meille tavoitetta kerrakseen!

Sain minäkin lankaa aikaiseksi,  vaikkei ne lepereet niin kauniita olleetkaan.Ylimmässä kuvassa kehrään  Anjan kanssa jo lankaa ja voi että kehruu on mukavaa hommaa!Eeva on konkari karstaamisessa ja Liisa ahertaa omien lepereittensä kimpussa takana. Tänään meitä oli 6 kehräysopissa, kutomossa aherrettiin kolmen naisen voimin ja moni kävi katsomassa kehräystä ja muistelemassa menneitä.


2 kommenttia:

  1. Voi miten rattoisaa teilläkin on ollut. Kiva että ryhdyitte kehruuseen. Jännä juttu miten se kirvoittaa jo unhoob painuneet muistot pintaan ja kiinnostaa ulkopuolisiakin.

    VastaaPoista
  2. Meillä oli lystiä, lankaakin saatiin, mutta tärkeintä olikin saada jujunpäästä kiinni ja kotona ehtii sitten harjoitella kehräämistä toden teolla.

    VastaaPoista

Vanhan mallin mukaan kudottu rekipeitto

Kesätyöksi otin kutoa Keski-Suomen museoon tulevaan uuteen näyttelyyn rekipeiton. Vanha malli oli kudottu mustien lampaiden villasta ja ...