tiistai 27. huhtikuuta 2010

KÄSITYÖRETKI MIKKELIIN 15.5!

Tervetuloa käsityöretkelle Mikkeliin la 15.5. Linja-auto lähtee Äänekoskelta klo 7.30 Kenkäveroon. Kenkäverossa on paljon nähtävää sisällä ja pappilan puutarhassa! Sieltä suuntaamme MosaiikkiMiljööseen, jossa on hyvä mahdollisuus hankkia mosaiikkitarvikkeita ja tutustua mosaiikkitöihin.  Retki jatkuu Raijan Aittaan, jossa runsas valikoima pellavakankaita ja tekstiileitä sekä upean värisiä lankoja!

Toivottavasti aikaa jää myös Mikkelissä kiertelyyn!
  • matkan hinta on noin 25e ja sisältää mahdollisesti kahvit Kenkäverossa!
  • ilmottautuminen kotitalousneuvontaan viimeistään  11.5.

Kansalaisopiston näyttely

Viime viikonloppuna oli Äänekosken kansalaisopiston näyttely, jossa esiteltiin myös kudontakurssilaisten töitä. Tällä kertaa kotitalousneuvonta ei ollut mukana, sillä Koskelassa tilat ovat rajallisemmat, kuin painotalolla. Kurssilaiset kutovat ja rakentavat loimia kotitalousneuvonnassa.


Anita sai oman samettilanka/poppana keinutuolinmattonsa valmiiksi näyttelyyn.
Malli on toteutettu Kauhavan Kangas Aitan ohjeen mukaan. Sidos on ontelo ja siksi keinutuolinmatto on kaksipuolinen, -kesä/talvi sävyt!


 
Puuvillashaalilointa kudottiin samettilangalla. Shaaleista tuli ylellisen pehmeitä sisustustekstiileitä. Katja ja Aulikki kutoivat shaalit ja Anita ompeli omasta  jättityynyn. Seinällä on Arjan valkoinen Tuike-matto ja Katjan samaan loimeen kutoma Viiru-matto. Lisäksi Aulikin eka poppana! Huovutustyöt ovat Ullan huovutuskurssilla tekemiä.

Taimien ja pistokkaiden vaihto ei kiinnostanut!

Taimien ja pistokkaiden vaihto jäi vaisuksi, -ehkä ajankohta oli liian aikainen? Olisin kyllä odottanut innokkaanpaa osallistumista! Ruukkujakin somisti vain Liisa ja Pirjo, jotka myös ainoina osallistuivat taimien vaihtoon! Minulla ainakin on jännittävä kesä edessä odottaessani millaisia kukkia kasvaa Liisan  vaihtoon tuomista Hyppyherkkukurkun ja  Sinisen herneen siemenistä!

Pieni näyte sidoksista, joita on tarjolla mattoloimissa


Otin tässä lähikuvia matoista, joiden sidoksissa on jujua! Marjatta poimi kuusvartisesta toimikkaasta tämän suositun puolukka-mallin, alla Tarjan versio samaan loimeen!

Terttu kutoi Viiru-mattoa, joka myös kirkonkaarenakin tunnetaan
tehokkailla ruskean, mustan ja vihreän sävyillä.
Tuija taas sävytti meidän musta-valkoista kärkitoimikasmattolointa
fuksianpunaisella ja beigellä,
välikuteena videonauhaa!

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Taimien ja pistokkaiden vaihtoviikko 19.4. -23.4.

Vaihdetaan ylimääräiset taimet ja pistokkaat keskenään niin saadaan mukavasti erilaista istutettavaa. Samalla kotitalousneuvonnassa voi somistaa omia saviruukkuja maalaamalla ja decoupage-tekniikalla.

Murtosaaren kudeauto ti 13.4. klo 15.00!

Valmista lankaa 50 g!

Tässä on tulos vyyhdettynä ja pestynä! Hieman kikkaraiseksi lanka jäi sillä kierrettä tuli liikaa, mutta muuten kaunis ja käyttökelpoinen neulelanka. Meillä oli kehrättävänä ruskean ja mustan suomenlampaan villaa ja olisiko tuo harmaa ollut Kainuun harmaan villaa, sillä se oli luonnostaan harmaata. Toisena kehruupäivän saimme jo lepereet onnistumaan ja jokainen sai niistä lankaakin aikaiseksi. Pirjo yhdisti omaan lankaansa merinovillaa ja angoraa. Langasta tuli todella ylellistä ja pehmeää ja sen pitäisi olla hyväksi reumaa sairastaville.


Me muut pysyttelimme peruslampaan villassa! Anita kokeili myös huovutusvillan kehräystä.



Ainoastaan Anja rokeni yrittämään pellavan kehräämista. Tortissa on Anjan itsensä kasvattamaa pellavaa.


perjantai 9. huhtikuuta 2010

Surr rurr rukki

Ensimmäinen kehruupäivä: Oppaaksi saimme Anjan ja Eevan -kiitos siitä heille! Anita toi meille ehtaa lampaanvillaa ja rukkit sekä karstat saatiin lainaksi ystäviltä ja tutuilta, joten suuri kiitos kaikille!


" Pyöreä kuin makkara, karvainen kuin kakkara, reijällä makkaa ja reikään pakkaa, mikäs se on?"  Se on  lepere tai leppee, miten vain. Aluksi Anja ja Eeva opastivat meitä karstaamaan lepereitä, joista lanka kehrätään. Lepereet osoittautuivat varsin konstikkaiksi tehdä ja  vaativat harjoittelua, sillä Anjan mukaan lepereen ulkonäkö  on suoraan verrannollinen lankaan. Kuvassa on Anjan lepereet, joten siinä meille tavoitetta kerrakseen!

Sain minäkin lankaa aikaiseksi,  vaikkei ne lepereet niin kauniita olleetkaan.Ylimmässä kuvassa kehrään  Anjan kanssa jo lankaa ja voi että kehruu on mukavaa hommaa!



Eeva on konkari karstaamisessa ja Liisa ahertaa omien lepereittensä kimpussa takana. Tänään meitä oli 6 kehräysopissa, kutomossa aherrettiin kolmen naisen voimin ja moni kävi katsomassa kehräystä ja muistelemassa menneitä.


Vanhan mallin mukaan kudottu rekipeitto

Kesätyöksi otin kutoa Keski-Suomen museoon tulevaan uuteen näyttelyyn rekipeiton. Vanha malli oli kudottu mustien lampaiden villasta ja ...